Go to content Go to navigation Go to search

Vacuümvormen

Vacuümvormen is een relatief goedkope manier om producten uit kunststof te produceren. Dit is dan ook direct het grootste voordeel ten opzichte van andere vormen van kunststofverwerking zoals spuitgieten.

Procedé

Aan de hand van een tekening of een proefmodel wordt een vormmal gemaakt. Deze mal wordt in de vacuümvormmachine geplaatst. Een plaat kunststof wordt in de machine gelegd en de cyclus wordt gestart. De plaat kunststof wordt verwarmd, op het juiste moment wordt de mal in het zachte materiaal gedrukt en direct vacuüm gezogen. Hierna wordt de plaat met mal erin gekoeld. Na afkoeling wordt er wat lucht ingeblazen, waardoor het vacuüm wegvalt en de mal uit de plaat kan zakken. Uit de gevormde plaat kan dan het gewenste product worden gehaald en verder worden bewerkt.

Materiaal

Verschillende soorten materiaal worden gebruikt bij het vacuümvormen. De 4 meest gebruikte soorten staan hieronder kort uiteengezet aan de hand van hun belangrijkste eigenschappen.

Polystyreen
de meest gebruikte kunststof voor vacuümvormen vanwege de goede en constante vormbaarheid en de goede prijs/kwaliteit verhouding
ABS
heeft als grote voordeel dat het vrij taai, waardoor duurzamer is
Pet-G
is taai, duurzaam en zeer geschikt voor heldere producten
PMMA
is krasvaster en goed te verlijmen maar breekbaar

Machines

Wij hebben een uitgebreid machinepark om zo elk gewenst formaat te kunnen vacuümvormen. Het kleinste formaat waarmee we werken is 300 bij 400 mm. De maximale grootte is 1000 bij 2000 mm. Binnen deze afmetingen zijn legio mogelijkheden om met zo min mogelijk restmateriaal een zo goed mogelijk product te vormen.

Mallen

De mallen om op te vacuümvormen kunnen wij verzorgen. Afhankelijk van de toepassing, het te vormen materiaal en de hoeveelheid te vormen producten kiest men voor een aluminium of een gegoten mal uit kunsthars. Ook proefmallen kunnen we in eigen beheer maken. Hierdoor kunnen direct naar wens van de klant eventuele aanpassingen worden gemaakt.