Go to content Go to navigation Go to search

Nabewerking

» Zagen

Vaak worden producten na het vormen afgezaagd op een horizontale lintzaag. Voor de meeste producten is dit de hoofdnabewerking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bakjes en dekseltjes.

Procedé

Aan de hand van een tekening of een proefmodel wordt de zaag op de juiste hoogte ingesteld. Het gereed product komt uit de machine, wordt nageknipt en op de zaagband gelegd. Het product wordt dan door de lopende band, met behulp van geleidewielen door de draaiende lintzaag getrokken.

Diverse zaagmachines met verschillende afmetingen zorgen dat wij elk product dat wij vormen, ongeacht het formaat, ook kunnen zagen.


» Frezen

Lang niet altijd is een vacuümvorm bruikbaar in de gewenste toepassing als het alleen is afgezaagd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er diverse (bevestigings)gaten of sleuven in dienen te komen. Of het kan zijn dat een product helemaal in contour gefreesd dient te worden. Men kan hierbij denken aan een autospoiler of een kettingkast.

Procedé

Handmatig wordt er een freesprogramma geschreven. Dit maakt dat een product exact passend kan worden gemaakt voor de beoogde toepassing. Het gevacuümvormde product wordt aan de freestafel op een freesmal vacuüm gezogen. Dit zorgt ervoor dat het product tijdens het freesproces niet kan verschuiven. Na plaatsing van het product wordt de robot gestart en werkt deze het hele freesprogramma automatisch af. Na afloop blijft het gewenste resultaat over.

Onze zes-assige freesrobot kan met een grote range gevormde en vlakke producten en platen bewerken. Doordat de robot zes assen heeft kunnen er vele hoeken en draaiingen worden gemaakt. Per aanvraag wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.


» Stansen

Soms is een product erg dun, dient er een speciale vorm te ontstaan of is het vlak. Op dat moment kunnen we niet meer zagen en zullen we het product op andere manieren moeten nabewerken. Een van de snelste en gemakkelijkste opties is dan stansen.

Procedé

Ook hier wordt aan de hand van een tekening of een proefmodel gewerkt. Als bekend is hoe het product eruit moet komen te zien, kan een mes gemaakt worden. Dit mes bestaat uit een houten plaat, met hierin een metalen mes gezet in de juiste vorm. Het gevormde of vlakke product wordt op c.q. in het mes gelegd. Hier komt dan een dikke kunststof plaat over en kan dan door de stans. Als de stans juist is afgesteld, wordt het mes met hierin het product over metalen rollen door de machine gehaald. Deze drukt als het ware het product in het mes en de vorm wordt door het mes uitgesneden.

Twee verschillende stansmachines zorgen ervoor dat er veel producten tot een meter door ons te stansen zijn.


» Buigen en lijmen

Vlakke platen, maar ook gevormde producten kunnen (na)bewerkt worden door middel van lijmen en/of buigen.

Procedé

Door het verwarmen van kunststof met een verwarmingsdraad smelt het alleen op de verwarmde lijn en kan er een buiging worden gemaakt. De mogelijkheden hierin zijn legio.
De meeste kunststoffen laten zich uitstekend verlijmen, indien dit voor het eindproduct noodzakelijk is, is hierin ook heel veel mogelijk.

Diverse buigtafels geven ons de mogelijkheid om tal van producten te buigen.